Normalt utsöndrar ögats tårkörtlar tårvätska med kontinuitet och när du blinkar fördelas tårvätskan till en tunn film på ögats yta. Detta gör att ljuset bryts jämnt genom hornhinnan och att ögat inte torkar ut. Torra ögon beror oftast på att tårvätskan har för lite fett, fettkörtlarna kan inte eller producerar fett av dålig kvalitet . Om tårfilmen är av dålig kvalitet blir ögat snabbt torrt, tårkörtlarna försöker då kompensera genom att utsöndra mer tårvätska. Detta ger rinnande ögon som symtom.

Det finns många bakomliggande faktorer som kan ge dig torra ögon, ofta kan flera faktorer samverka, detta gör att vi upplever torra ögon olika. Besvären kan vara snarlika eller till och med identiska.

Torra ögon ger dålig syn!

Livsstil kan påverka

Fysiska orsaker till torra ögon

Medicinska orsaker till torra ögon

Även olika mediciner kan ge problem med torrhet i ögon och munslemhinna.

Vi hjälper dig gärna om du har torra ögon. Hör av dig, boka en tid för synundersökning och kompletterande kontroll av torra ögon.

Ögontröst!

Ögonspray
Ögondroppar vid kroniska besvär
Thealipid är en ögondroppe till dig som har rinnande, svidande och brännande ögonbesvär. Även till dig som har problem med röda och svullna ögonlock eller ögonlockskanter.

Ett urval av smörjande droppar som kan hjälpa dig. I butiken finner du fler alternativ.

Det är även viktigt med god rengöring av ögonfransar och ögonlock. Vi har produkter även för detta.